Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Τα Οφέλη του Διαλογισμού του Σουάμι Σιβανάντα


Τα Οφέλη του Διαλογισμού

του Σουάμι Σιβανάντα


1. Αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος βάσανα και πόνους. Εάν θέλετε να ξεφορτωθείτε τους πόνους και τις δυστυχίες αυτής της Σαμσάρα, πρέπει να ασκήσετε το διαλογισμό. Ο διαλογισμός είναι ο δρόμος προς το Θεό. Είναι ο βασιλικός δρόμος προς το Βασίλειο του Μπράχμαν. Είναι μία μυστηριώδης σκάλα η οποία φτάνει από τη γη στον Ουρανό, από το σφάλμα στην Αλήθεια, από το σκοτάδι στο Φως, από τον πόνο στην Ευδαιμονία, από την ανησυχία στην ακατάπαυστη Ειρήνη, από την άγνοια στη Γνώση, από τη θνητότητα στην Αθανασία. Ο διαλογισμός οδηγεί στη γνώση του Εαυτού η οποία φέρνει την αιώνια ειρήνη, την ύψιστη Ευδαιμονία. Ο διαλογισμός σάς προετοιμάζει για την ολοκληρωτική εμπειρία ή άμεση διαισθητική γνώση.
2. Η Αλήθεια είναι ο Μπράχμαν. Η Αλήθεια είναι ο Άτμαν. Η Αλήθεια είναι πολύ αγνή και απλή. Δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε την Αλήθεια χωρίς στοχασμό και διαλογισμό. Να είστε σιωπηλοί. Γνωρίστε τον εαυτό σας. Γνωρίστε Εκείνο. Λιώστε το νου μέσα σε Εκείνο.

3. Χωρίς τη βοήθεια του διαλογισμού δεν μπορείτε να αποκτήσετε τη γνώση του Εαυτού. Χωρίς τη βοήθειά του δεν μπορείτε να αναπτυχθείτε ως τη Θεϊκή κατάσταση. Χωρίς αυτόν δεν μπορείτε να απελευθερωθείτε από τους περιορισμούς του νου και να αποκτήσετε την Αθανασία. Εάν δεν ασκήσετε το διαλογισμό, η ύψιστη λαμπρότητα και οι απρόσωπες δόξες του Άτμαν θα παραμένουν κρυμμένες για σας. Σκίστε τα πέπλα που καλύπτουν την ψυχή με την τακτική άσκηση του διαλογισμού. Σκίστε τα πέντε καλύμματα που κρύβουν τον Άτμαν με συνεχή διαλογισμό και αποκτήστε την υπέρτατη μακαριότητα της ζωής.

4. Η φωτιά του διαλογισμού καταστρέφει όλες τις βρωμιές που προκλήθηκαν από την αμαρτία. Τότε ξαφνικά έρχεται η γνώση ή Θεϊκή Σοφία η οποία οδηγεί κατευθείαν στην τελική απελευθέρωση.

5. Υπάρχουν πολλές πολύτιμες ασκήσεις για του νου οι οποίες είναι ουσιαστικές για τη νοητική καλλιέργεια, για παράδειγμα, η άσκηση της μνήμης, η καλλιέργεια του στοχασμού, της διάκρισης, της αναρώτησης «Ποιος είμαι;». Η ίδια η άσκηση του διαλογισμού είναι ένας ισχυρός τρόπος να γίνει ξεκάθαρη η μνήμη. Η άσκηση της καλλιέργειας της μνήμης βοηθάει πολύ στην κατάκτηση του διαλογισμού.

6. Ο διαλογισμός είναι ένα ισχυρό τονωτικό. Είναι επίσης ένα νοητικό και νευρικό τονωτικό. Οι ιερές δονήσεις διεισδύουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος και θεραπεύουν σωματικές ασθένειες. Αυτοί που διαλογίζονται γλιτώνουν τις πληρωμές των γιατρών. Τα ισχυρά, καταπραϋντικά κύματα που αναδύονται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ασκούν μία ωφέλιμη επίδραση στο νου, στα νεύρα, στα όργανα και στα κύτταρα του σώματος. Η Θεϊκή ενέργεια ρέει ελεύθερα, σαν λάδι που ρέει από το ένα αγγείο στο άλλο, από τα πόδια του Κυρίου στα διάφορα συστήματα του μαθητή.

7. Εάν μπορείτε να διαλογίζεστε για μισή ώρα, θα μπορείτε να έχετε ειρήνη και πνευματική δύναμη στη μάχη της ζωής για μια εβδομάδα μέσω της δύναμης αυτού του διαλογισμού. Να το ωφέλιμο αποτέλεσμα του διαλογισμού. Καθώς πρέπει να συναναστραφείτε με διάφορους ανθρώπους που έχουν διάφορες φύσεις στην καθημερινότητά σας, αντλήστε τη δύναμη και την ειρήνη από το διαλογισμό και δε θα έχετε κανένα πρόβλημα ή ανησυχία.

8. Ένας Γιόγκι που διαλογίζεται τακτικά έχει μία μαγνητική και γοητευτική προσωπικότητα. Αυτοί που έρχονται σε επαφή μαζί του επηρεάζονται πολύ από τη γλυκιά φωνή του, τον ισχυρό λόγο του, τα λαμπερά του μάτια, το φωτεινό του παρουσιαστικό, τo υγιές και δυνατό του σώμα, την καλή του συμπεριφορά, τις ενάρετες ποιότητές του και τη Θεϊκή του φύση. Έτσι όπως ένας κόκκος αλατιού που πέφτει μέσα σε έναν κουβά με νερό διαλύεται και διαχέεται σε όλο το νερό, έτσι όπως το γλυκό άρωμα του γιασεμιού διαποτίζει τον αέρα, έτσι και η πνευματική του αύρα διεισδύει στο νου των άλλων. Οι άνθρωποι αντλούν χαρά, ειρήνη και δύναμη από αυτόν. Εμπνέονται από το λόγο του κι ο νους τους εξυψώνεται μονάχα με την επαφή μαζί του.


Sri Swami Sivananda Saraswati

ΧΑΡΙ ΟΜ ΤΑΤ ΣΑΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια: