Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Paramahansa Yogananda: Καλοσύνη: το θεμέλιο της πνευματικής ζωής

Κάθε ανθρώπινο ον είναι ένα μέσον από το οποίο ρέει ο μαγνητισμός του Θεού. Μην εμποδίζετε αυτή τη δύναμη μέσω της έλλειψης καλοσύνης. Για να φτάσετε πιο κοντά στον Θεό πρέπει να είστε καλοί και να αγαπάτε τους πάντες. Όσοι γεμίζουν την καρδιά τους με κακία, δεν θα μάθουν ποτέ να αγαπούν τον Θεό. Η αγάπη του Θεού πνίγεται όταν η κακία δονείται στο ναό του σώματος.
Τα αγενή λόγια που λέγονται κάτω από συναισθηματική φόρτιση είναι σαν μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στο δάσος της φιλίας, η οποία κατακαίει τα φυτά των ευγενικών επαφών και των συμπονετικών σκέψεων. Διώξτε για πάντα τα αγενή λόγια και προστατέψτε τη ζωή σας από την εισβολή των προβλημάτων και των απότομων αποχωρισμών.
Η εγκάρδια καλοσύνη σας απελευθερώνει. Όταν βιώνετε βαθιά καλοσύνη στην καρδιά σας, βρίσκεστε σε ειρήνη με τον εαυτό σας και βλέπετε τα πάντα ως κομμάτι του Θεού. Δέχεστε όλα τα πράγματα χωρίς να τα κρίνετε και βλέπετε τους πάντες με καλοσύνη και συμπάθεια όσο κακοί κι αν είναι. Να είστε πάντοτε καλοί με τους άλλους έτσι ώστε να μάθετε την τέχνη του να είστε καλοί με τον εαυτό σας.

Πώς να ξεπεράσετε την έλλειψη καλοσύνης
Αν υποφέρετε από τη δυσπεψία της αγένειας, πιείτε το φάρμακο της γλυκύτητας. Αν αποφασίσετε να αλλάξετε, ξεκινήστε από το να λέτε ειλικρινά και καλά λόγια σε αυτούς τους οποίους είχατε φερθεί άδικα. Γίνετε ελκυστικοί φορώντας το όμορφο ρούχο της ευγενικής γλώσσας. Για να είστε καλοί, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείτε με τα πάντα αλλά αν διαφωνείτε, να παραμένετε ήρεμοι και ευγενικοί. Είναι ανθρώπινη αδυναμία το να θυμώνετε και να επιπλήττετε τους άλλους, δείχνει όμως θεϊκή δύναμη το να μπορείτε να κρατάτε τα ηνία των άγριων αλόγων του θυμού και της γλώσσας σας. Όποια κι αν είναι η πρόκληση, με ήρεμη σιωπή ή αυθεντικά όμορφα λόγια, δείξτε πως η καλοσύνη σας είναι πιο δυνατή από την ασχήμια του άλλου.
Δύο απαραίτητες αξίες σχετικά με την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, είναι η ευγένεια και ο σεβασμός. Αυτές οι αξίες, όπως τα λιπαντικό, κρατούν τη μηχανή των ανθρώπινων σχέσεων σε καλή λειτουργία. Ο Φαρισαϊσμός ή η οργισμένη αντιπαράθεση πάντα αφήνουν ένα κατάλοιπο αρνητικών δονήσεων, ακόμα κι αν τα κίνητρα είναι δίκαια ή η δυσαρέσκεια δικαιολογημένη. Να κάνετε πάντοτε φιλανθρωπίες. Η φιλανθρωπία είναι ο τρόπος του Θεού. Αν έχετε διαφωνία με κάποιον, να σας ανησυχούν περισσότερο τα δικά του συναισθήματα και όχι τα δικά σας. Να καθρεφτίζετε το γεγονός ότι και οι άλλοι κατά πάσα πιθανότητα κάνουν το καλύτερο που μπορούν, σύμφωνα με την δική τους κατανόηση. Με λίγη καλοσύνη από τη δική σας πλευρά, ίσως δείτε ότι μπορείτε να φτάσετε σε κάποιον συμβιβασμό.
Εξασκείστε την καλοσύνη στις οικογενειακές σχέσεις
Η πραγματική οικογενειακή ευτυχία έχει τα θεμέλιά της στο βωμό της κατανόησης και της καλής συμπεριφοράς. Όταν μάθετε να είστε ευγενικοί με τους στενούς συγγενείς σας, τότε θα σας γίνει συνήθεια να είστε καλοί με όλους.
Να θυμάστε, ο γάμος είναι ένα εργαστήριο στο οποίο οι φυλακές του εγωισμού, της κακής διάθεσης και της κακής συμπεριφοράς πρέπει να αλλάξουν από τη δύναμη της αγάπης, της καλοσύνης και της συνεχούς καλής συμπεριφοράς. Λέγεται πως ένας άντρας επιθυμεί μια γυναίκα μέχρι να την έχει σίγουρη. Μια γυναίκα είπε στον αδιάφορο σύζυγό της, «Γιατί μου έφερνες γλυκά και λουλούδια και με περιέβαλλες με τόση προσοχή πριν το γάμο και τώρα δεν μου φέρνεις τίποτα;»
Ο σύζυγος, με το τσιγάρο στο στόμα, κοίταξε τη σύζυγό του παγερά και απάντησε, «Δεν είναι τρελό να ταΐζεις το ψάρι αφού το πιάσεις;»
Αυτό δείχνει μια λάθος φιλοσοφία γιατί ο αδιάφορος σύζυγος κρυώνει τη ζεστή στοργή που του δείχνει η σύζυγός του και η απρόσεκτη σύζυγος κάνει τον άντρα της αναίσθητο. Η ευγένεια του να θυμόμαστε γενέθλια κι άλλες σημαντικές ημερομηνίες ή να αναβιώνουμε παλιές αναμνήσεις αγάπης, πρέπει να εκφράζεται σε όλη τη ζωή μας. Ένα μικρό λουλούδι που προσφέρεται με αγάπη ή λίγα λόγια γεμάτα καλοσύνη μπορούν να θεραπεύσουν παλιές πληγές. Φορέστε τα ρούχα της καλοσύνης και της σωστής συμπεριφοράς με τον/την σύντροφό σας και με τα παιδιά σας. Εξασκηθείτε στην καλοσύνη πρώτα στο σπίτι σας και θα κερδίσετε τους πάντες με τη μαγνητική σας καλοσυνάτη αύρα.
Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει πάντα να αποφεύγουν την αδικαιολόγητη οικειότητα. Πρέπει να βασίζουν τη σχέση τους πάνω στην καλοσύνη και την αγάπη και όχι στην επιβολή της εξουσίας. Η πραγματική ανιδιοτελής αγάπη αναπτύσσεται στο βωμό της οικογενειακής αγάπης. Αν οι γονείς καταλάβουν πως η σχέση τους με τα παιδιά τους δεν είναι τυχαία αλλά αποτέλεσμα ενός θεϊκού σχεδίου, μέσω της καλοσύνης τους πρέπει να βοηθήσουν αυτή τη θεϊκή αγάπη να μεγαλώσει και να διευρυνθεί στις καρδιές των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της γήινης εκπαίδευσής τους.

Γίνετε ένας κοσμικός φίλος
Μόνο ένας καλοσυνάτος, σοφός και τέλεια έτοιμος άνθρωπος είναι σε θέση να επισημαίνει στους άλλους τα λάθη τους. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν κρίνει σκληρά ούτε τιμωρεί τα αδέρφια του αλλά κρίνει, αν χρειάζεται, πάντα με αγάπη. Τα ειλικρινή ευγενικά λόγια, όταν ειπωθούν με αγάπη διαλύουν τη λύπη και ανακουφίζουν τις καρδιές με το φως της διαρκούς χαράς. Η θέληση να αντιμετωπίσει κάποιος την αλήθεια για τον εαυτό του, μαλακώνει την καρδιά και τη γεμίζει με καλοσύνη απέναντι σε όλους.
Το να κάνετε τους άλλους χαρούμενους μέσω της καλοσύνης του λόγου σας και της ειλικρίνειας των σωστών συμβουλών, είναι σημάδι πραγματικής μεγαλοσύνης. Τα καλά λόγια είναι νέκταρ για τις διψασμένες ψυχές. Δώστε καλοσύνη και αγάπη και η καλοσύνη και η αγάπη θα επιστρέψουν σε εσάς. Γίνετε ένας κοσμικός φίλος γεμάτος καλοσύνη και στοργή προς όλες της δημιουργίες του Θεού, απλώνοντας την αγάπη παντού.

Ένα ευγενικό συναίσθημα στην καρδιά
Οι δονήσεις των σκέψεων είναι τόσο δυνατές που αν ζείτε στο ίδιο κτίριο με ανθρώπους που έχουν λανθασμένες σκέψεις, θα σας επηρεάσουν αν δεν είστε τόσο δυνατοί ώστε να προστατευθείτε. Μερικοί άνθρωποι δονούνται με νευρικότητα. Κάποιοι δεν έχουν θέληση και μόλις τους συναντήσετε, νιώθετε πως είναι άβουλοι. Μερικοί άνθρωποι δονούνται με καλοσύνη και, αν είστε αρκετά ευαίσθητοι, αμέσως τους αγαπάτε. Τέτοιες δονήσεις είναι αιώνιες και αφήνουν μόνιμα σημάδια επάνω σας.
Πώς ξέρετε ότι δέχεστε καλές δονήσεις από τους ανθρώπους; Η ικανότητά σας να κρίνετε τις δονήσεις εξαρτάται από το συναίσθημα που έχετε στην καρδιά σας. Για να μπορείτε να αναγνωρίζετε δονητικές διαφορές πρέπει πάντα να έχετε ένα συναίσθημα καλοσύνης στην καρδιά σας – ένα συναίσθημα χωρίς προκαταλήψεις. Ένα ευγενικό συναίσθημα μπορεί να κρίνει τις δονήσεις καλύτερα από τη μεγαλύτερη ευφυΐα στον κόσμο.

Η στοργική καλοσύνη του Θεού
Όταν ο Ιησούς είπε, «Πάτερ, ευχαριστώ σοι ότι ήκουσάς μου», μας δίδαξε ότι η καλοσύνη του ανθρώπινου πατέρα μας καθρεφτίζει την καλοσύνη του Ουράνιου Πατέρα μας. Οι άνθρωποι σπάνια αντιλαμβάνονται πόσο συχνά ο Θεός ακούει τις προσευχές τους. Δεν μεροληπτεί υπέρ κάποιων αλλά ακούει όλους όσους Τον πλησιάζουν με εμπιστοσύνη. Πρέπει να έχετε τυφλή εμπιστοσύνη στη στοργική καλοσύνη του πανταχού παρόντος Πατέρα μας. Αν οι σκέψεις σας είναι σύμφωνες με τον Θεό, αν είναι καλές, πνευματικά διευρυνόμενες και βοηθούν τους άλλους, Εκείνος θα σας ανυψώσει στην αγάπη και την ευτυχία του.
Το γιογκικό ιδεώδες είναι να εξασκείστε στον διαλογισμό και να ζείτε μια ζωή αυτοπειθαρχίας, βοήθειας προς τους άλλους και ενεργούς καλοσύνης προς όλους. Το σώμα σας είναι ο ναός του ζώντος Θεού. Γι” αυτό πρέπει να εξαγνίσετε το σώμα και το νου σας με τη σωστή ζωή και τις ευγενικές σκέψεις. Με κάθε διαλογισμό και με κάθε καλοσύνη και καλή πράξη, η θεϊκή συνειδητότητα θα διαπερνά την ύπαρξή σας και θα ξέρετε πως ο Θεός είναι πάντοτε μαζί σας.

Ο Paramahansa Yogananda είναι ο αγαπημένος παγκόσμιος δάσκαλος που έχει αναγνωριστεί σαν ένας από τους μεγαλύτερους απεσταλμένους της  Ινδίας στην Δύση. Η ζωή και οι διδασκαλίες του, συνεχίζουν να αποτελούν πηγή φωτός και έμπνευσης στους ανθρώπους κάθε φυλής, κάθε πολιτισμού και κάθε θρησκείας. Διάβασε όλη την βιογραφία του εδώ
_______________
Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός για την Εστία της Θεραπείας, www.healinghome.gr
Πηγή: www.anandaclaritymagazine.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: