Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

καθημερινή εργασία με τα αρνητικά συναισθήματα

Στον ψυχολογικό τομέα υπάρχει πολύ ανισορροπία στους ανθρώπους. Ολόκληρος ο κόσμος είναι ένα ερείπιο εξαιτίας των αρνητικών συναισθημάτων και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο βλαβερό για την βαθιά εσωτερική ανάπτυξη από τα αρνητικά συναισθήματα.

Όταν ένα αρνητικό συναίσθημα σου επιτίθεται, έκφρασέ το με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν ένα αρνητικό συναίσθημα έρθει, ένα αρνητικό συναίσθημα ζήλιας το οποίο μας κατατρώει, θα πρέπει να το εκφράσουμε με ένα αρμονικό τρόπο, όχι προς όφελος της ζήλιας αλλά για το καλό των άλλων.

Αν ένα συναίσθημα θυμού μας ταρακουνήσει οποιαδήποτε στιγμή, τότε ας μιλήσουμε με μία εξαιρετική ευγένεια και αντί να αισθανθούμε ενοχλημένοι από αυτόν που μας χάλασε την ηρεμία, ας μιλήσουμε καλά για αυτόν που μας πρόσβαλε. Έτσι δεν θα υπάρξει ζημιά εσωτερικά.

Δεν είναι κάτι εύκολο να εκφραστείς καλά όταν κάποιος έχει ένα αρνητικό συναίσθημα, αλλά έτσι πρέπει να γίνει. Αν έχουμε ένα συναίσθημα ενόχλησης, επειδή κάποιος μας ενόχλησε, ας μιλάμε με αγάπη και ωραία για αυτό το άτομο.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να λειτουργούμε επιφανειακά. Χρειάζεται να εξαλείψουμε αυτά τα ανεπιθύμητα ψυχολογικά στοιχεία από στιγμή σε στιγμή μόλις εμφανιστεί ένα αρνητικό συναίσθημα μέσα μας, είτε είναι θυμός, ζήλια, μίσος, λαγνεία, υπερηφάνεια κλπ. κλπ. Κάποιος πρέπει τουλάχιστον να κάνει αυτό· να εξαλείψει τα επιπρόσθετα που έφεραν αυτά τα συναισθήματα μέσα μας, έτσι ώστε να μην μας βλάψουν.

~Σαμαέλ Αούν Βεόρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: