Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Διαλογισμός - Κομμάτι 2 - Η Ηθική


Η ΗΘΙΚΗ


Η Ηθική Συμπεριφορά, είναι μια Ηθική που πηγάζει από τον Κάθετο Δρόμο. Ο Κάθετος Δρόμος είναι ο Δρόμος του Πνεύματος, και σε αντίθεση με τον Οριζόντιο Δρόμο ο οποίος είναι της Ζωής, δεν υπόκειται στους περιορισμούς του Χρόνου.






 Η Ηθική Συμπεριφορά πηγάζει από αυτό που Είναι, το Είναι μας, δηλαδή την πραγματική μας φύση την οποία έχουμε μέσα μας αλλά την οποία δεν γνωρίζουμε πραγματικά. Τα διάφορα ελαττώματα τα οποία έχουμε μέσα μας, μας αποτραβούν μακριά από την πραγματική μας φύση και από την Αυτογνωσία και μας ρίχνουν στις Αρνητικές καταστάσεις του Πνεύματος.


Η Ηθική για την οποία μιλάμε είναι η Ουράνια Ηθική που προέρχεται από το Είναι, από το Θείο, δεν είναι μια ανθρώπινη ηθική που φθείρεται σε βάθος χρόνου και έτσι απομένουν τα Ήθη και τα Έθιμα που στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν αποκοπεί από αυτή την Ουράνια Ηθική του Κάθετου Δρόμου. Έτσι η Ηθική αυτή μπορεί να έχει κατάλοιπα μέσα σε Μύθους, σε παλιές Ιστορίες, μέσα σε Θρησκευτικά κείμενα, μέσα από αρχαίες λαϊκές παραδόσεις, την Λαϊκή Σοφία, μέσα σε φιλοσοφικά και μυστικιστικά έργα κλπ. κλπ. Η Ηθική αυτή πολλές φορές δεν συμβαδίζει με τους γήινους νόμους καθότι είναι μια Ηθική η οποία πηγάζει από την ίδια την Συνείδηση και είναι βαθιά Αντικειμενική.

Παρ’ όλα αυτά μέχρι κάποιος να Αφυπνίσει την Συνείδησή του, χρειάζεται κάποιους κανόνες, και γι’ αυτό το λόγο ο Μωυσής έδωσε τον Δεκάλογο, γι’ αυτό το λόγο ο Βούδας θέσπισε την Πρατιμόκσα, γι’ αυτό τον λόγο στις Αρχές Ινδίες είχαν τα Γιάμα και τα Νιγιάμα, οι αρχαίοι Έλληνες την Αρετή κλπ. Και μια και αναφέραμε την Αρετή των Αρχαίων Ελλήνων, εκείνοι σωστά πίστευαν ότι η Αρετή είναι κάτι το διδακτόν, επομένως η Ηθική είναι κάτι το οποίο διδάσκεται και αφομοιώνεται από τον άνθρωπο[1]. Και πόσο μάλλον μία Ηθική η οποία χρειάζεται κάποιος να την έχει βιώσει, και να έχει αποκομίσει Σοφία από αυτήν, και που η ίδια οδηγεί στην ίδια την Σοφία και το Βίωμα. Γιατί όπως θα δούμε παρακάτω στο Οκταπλό Μονοπάτι η Ηθική είναι η βάση για την Σωστή πρακτική του Διαλογισμού μας.

Αυτό το άρθρο είναι μέρος μιας σειράς άρθρων πάνω στον διαλογισμό. Για περισσότερα παρακαλώ δείτε στα περιεχόμενα.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ  | ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  | ΕΠΟΜΕΝΟ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: